بررسى ابعاد شکایت اخیر علیه مصطفى الکاظمى-راهبرد معاصر
مصر خواستار انتخاب رئیس‌جمهور برای لبنان با اجماع ملی شد لاوروف: ناتو قصد کنترل بر جهان را دارد پارلمان لبنان: طی ساعت‌ها یا روز‌های آتی ممکن است توافق آتش‌بس اعلام شود. کاخ سفید: اوکراین اجازه استفاده از موشک‌های «اتکمز» را در کورسک دارد کاخ سفید: پیشرفتی در آتش‌بس لبنان وجود ندارد که بتوان در مورد آن صحبت کرد ۱۷ نفر در واژگونی اتوبوس در برزیل کشته شدند استعفای رئیس ستاد تیپ گولانی ارتش رژیم صهیونیستی حزب الله فرمانده تیپ گولانی را برای همیشه خانه‌نشین کرد جزئیات توافق جامع همکاری میان ایران و روسیه وزیر خارجه هند: با ایران و اسرائیل برای جلوگیری از تشدید تنش‌ها در ارتباط هستیم بازدید سفیر ایران در عراق از قبیله «آل عیسی الطائی» آکسیوس: اسرائیل و لبنان بر سر مفاد آتش بس به توافق رسیدند سی‌ان‌ان: نتانیاهو در اصل توافق آتش بس با حزب الله موافقت کرد امانی، سفیر ایران در لبنان: روز گذشته برای صهیونیست‌ها بسیار دردناک بود عربستان در تدارک عمره ۳۰ میلیونی رمضان

بررسى ابعاد شکایت اخیر علیه مصطفى الکاظمى

شکایت مطرح شده علیه نخست وزیر سابق عراق اگرچه مربوط به حادثه تروریستى فرودگاه بغداد است اما داراى ابعاد و اهداف مختلف است که البته به طور طبیعى در دادخوست ذکر نشده است.
تاریخ انتشار: ۱۰:۵۵ - ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۲ - 2023 May 02
کد خبر: ۱۸۲۱۰۱

به گزارش راهبرد معاصر، روز یکشنبه دادستان عراق اعلام کرد که حکم جلب براى مصطفى الکاظمى بنابر شکایت "حسین مونس"، دبیرکل جنبش "الحقوق" صادر کرده است.

 

این حکم که در میان مردم عراق هم بازتابى داشت، داراى جنبه‌هاى مختلف حقوقى و سیاسى است که در این گزارش به بررسى آن خواهیم پرداخت.

 

شاکى علیه الکاظمى "حسین مؤنس" است که دبیرکل جنبش الحقوق مى‌باشد. وى در گذشته عضو "کتائب حزب الله" بود و به طور کل در فضاى سیاسى عراق این مقوله مطرح و جا افتاده است که جنبش الحقوق "شاخه سیاسى کتائب حزب الله" است؛ هرچند این گروه نظامى پیش از این طى پیامى پذیرش عضویت حسین مونس در گروه خود در گذشته را تأیید کرده اما هرگونه ارتباط سازمانى و سیاسى با آن را -به مانند ارتباطى که در زمان فعلى فراکسیون صادقون با گروه نظامى عصائب اهل حق دارد- رد کرده بود. به همین خاطر شکایت مطرح شده را -با توجه به وضعیت این جنبش در فضاى سیاسى عراق- مى‌توان به نوعى اقدام کتائب حزب الله علیه الکاظمى دانست.

 

از همین جا باید عقب گردى به گذشته داشته باشیم. به طور کل هنگامى که اسم مصطفى الکاظمى براى تصدى پست نخست وزیرى مطرح شد، گروه‌هاى نظامى و سیاسى بسیارى که قرابت فکرى با محور مقاومت داشتند، به اتهام دست داشتن وى در قضیه "ترور شهیدان حاج قاسم سلیمانى و حاج ابو مهدى المهندس" با رسیدن او به این منصب مخالف بودند. با این حال پس از کشمکش‌هاى طولانى بسیارى از این گروه‌ها -خصوصا آنان که در سازوکار سیاسى عراق حضور داشتند- از موضع خود عقب نشینى کردند و به نخست وزیرى الکاظمى تن دادند.

 

اما از این بین تعداد اندکى از این گروه‌ها - از جمله کتائب حزب الله- بر روى دیدگاه خود نسبت به الکاظمى پافشارى کردند و همین امر هم باعث شد که از ابتدا روابط این گروه نظامى با الکاظمى به شدت ملتهب شود. به عنوان مثال در این زمینه مى توان به حادثه "البوعیثه" اشاره کرد که طى آن نیروهایى از کتائب حزب الله که تحت نظر "الحشد الشعبى" در حال فعالیت بودند توسط "نیروهاى مبارزه با تروریسم" و با دستور نخست وزیر سابق دستگیر شدند و در نتیجه آن هم نیروهایى از کتائب حزب الله به منطقه سبز بغداد(الخضراء) -به طور مشخص یکى از مقرهاى سازمان مبارزه با تروریسم- حمله کرده بودند.

 

با ملاحظه چنین سطحى از روابط میان این گروه نظامى و مصطفى الکاظمى مى توان گفت طبیعى است که شاخه سیاسى آنان اقدام به تنظیم چنین شکایت نامه‌اى کرده باشد.

 

در واقع دادخواست شکایتنامه توسط مدعى العموم نبوده بلکه توسط شاکى خصوصى یعنى حسین مونس تنظیم شده است. همچنین محتوا و ماهیت شکایتنامه نیز بیشتر از این که سیاسى باشد، ادارى است؛ زیرا آنچه که در شکایت ذکر شده مثلا مواردى مثل "اقدام علیه امنیت" یا "خیانت به کشور" و اینچنین اتهامات سیاسى یا امنیتى نیست بلکه اتهام مورد نظر "اهمال و تقصیر در انجام وظایف به عنوان رئیس سازمان اطلاعات" است که یک اتهام سازمانى و ادارى است که این اتهام منجر به وقوع حادثه تروریستى فرودگاه بغداد شده است.

 

به عبارت دیگر دست داشتن الکاظمى در حادثه تروریستى فرودگاه بغداد، موضوع دادخواهى حسین مونس نیست بلکه نتیجه دادخواهى وى است.

 

در این زمینه باید گفت که اگرچه هدف ظاهرى از این شکایت، همان موضوع دست داشتن الکاظمى در حادثه تروریستى فرودگاه بغداد است اما در وراى این اقدام اهداف دیگرى را نیز مى توان متصور شد.

 

در حقیقت از آنجا که یکى از شخصیت‌هاى وابسته به کتائب حزب الله این شکایتنامه را تنظیم کرده است، بحث تسویه حساب سیاسى با الکاظمى -با توجه به روابط ملتهب میان طرفین در گذشته- و نیز مانع تراشى براى نخست وزیر سابق عراق در مسیر بازگشت وى به سیاست -و حتى بازگشت وى به بغداد- مى‌تواند از اهداف اقدام اخیر جنبش الحقوق و دبیرکل آن باشد./ تسنیم

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار